هندبال

تاریخچه هندبال :

در مورد اين رشته ورزشي تاريخ دقيقي را نمي توان مشخص نمود . ولي بدون ترديد شكل گيري و پيدايش آن را مي توان به قبل از ميلاد مسيح نسبت داد . هومر تاريخ نويس مشهور يونان در كتاب معروف خود به نام اوديسه از اين ورزش به نام اورانيا نام برده است . اين بازي كه روي يكي از ديوارهاي آتن قديم در سال 600 قبل از ميلاد حجاري شده بود ، درسال 1962 كشف گرديد . اين ورزش در سال 1890 ميلادي با تغييراتي كه در آن توسط كنراد كوخ ، معلم ورزش آلماني داده شد ، به صورت يك ورزش جديدتر به نام رافابل اشپيل معرفي شد . پس از جنگ جهاني اول ، ورزش هندبال توسط آقاي هرمان رئيس فدراسيون هندبال آلمان مورد توجه قرار گرفت و خدمات زيادي به ورزش هندبال ارئه نمود . در سال 1920 مقررات هندبال توسط يك نفر آلماني به نام دكتر كارل شلنز استاد دانش سراي عالي تربيت بدني و ورزش برلين تدوين گرديد ، كه او را پدر هندبال نيز ناميده اند . ابتدا اين ورزش با يازده بازيكن و معمولا" روي زمين فوتبال انجام مي شد ، بعدها رفته رفته شكل اين ورزش تغيير كرد ودر خيلي از كشورهاي سردسير اروپايي ( سوئد ، سوئيس ، بلژيك ) به داخل سالن كشيده شد وتعداد بازيكنان آن از يازده به هفت نفر كاهش يافت . بين سالهاي 1904 و 1920 با استفاده از بعضي قوانين فوتبال در قاره اروپا توسعه بيشتري يافت .قبل از تشكيل فدراسيون ، هندبال در آلمان جزء فدراسيونهاي ژيمناستيك و دو و ميداني محسوب مي شد . در سال 1926 كميسيوني براي متحدالشكل نمودن اين ورزش برگزار گرديد و بالاخره در ماه اوت سال 1928 در آمستردام ، فدراسيون بين المللي مستقل هندبال با يازده كشور عضو ، به وجود آمد . در سال 1931 كميته بين المللي المپيك اجازه داد كه هندبال جزء بازيهاي المپيك در آيد .
در ايران نيز تا قبل از سال 1344 هندبال يازده نفره به طور پراكنده به وسيله مربيان ورزش در مراكز نظامي و ديگر مراكز ورزشي به طور محدود اجرا مي شد . در ايران هندبال يازده نفره موفقيت چنداني بدست نياورد و در سال 1347 پيشنهاد اينكه ورزش هندبال به عنوان يكي از رشته هاي ورزشي آموزشگاهها شناخته شود ، توسط مسئولين وقت پذيرفته شد و فدراسيون هندبال آموزشگاههاي كشور تشكيل گرديد . فدراسيون هندبال هم اكنون به عنوان يكي از فدراسيون هاي ورزشي فعال ، مسئوليت هدايت و برنامه ريزي فعاليتهاي ورزش هندبال در جمهوري اسلامي ايران را بر عهده دارد .

 

فواید اختصاصی هندبال :

1- اجزاي آمادگيهاي جسماني مثل : سرعت ، قدرت ، استقامت ، چابكي و انعطاف پذيري در اين رشته ورزشي در حد مطلوب پرورش مي يابند .
2- دررشته هندبال آمادگيهاي رواني و خلاقيت افزايش يافته و قوه ادراك و تصميم گيري را در فرد در يك سطح بسيار بالا افزايش مي دهد .
3- بازي با توپ و استفاده از تكنيكهاي پيشرفته دراين رشته باعث مي شود كه در اغلب اوقات بازيكنان ، لذت موفقيت را در اجراي اين مهارت احساس مي كنند .
4- سرعتي كه لازمه موقيت در بازي هندبال است سبب ازدياد سرعت عمل وعكس العمل در بازيكن مي شود .
5- ورزش هندبال سبب تقويت عوامل رواني مطلوب مانند : اعتماد به نفس ، تمركز ، توجه و خود شكوفايي مي شود .
6- باعث كسب نشاط وشادابي در فرد مي شود .

 

قوانین کلی هندبال :

1- بازي هندبال توسط دو تيم و در يك تيم رسمي ، هندبال با 12 نفر بازيكن انجام مي شود .
2- زمين هندبال داراي 40 متر طول و 20 متر عرض مي باشد و در هر نيمه از زمين يك دروازه وجود دارد .
3- وقت بازي براي بازيكنان زن و مرد 16 سال به بالا عبارت است از دو نيمه 30 دقيقه اي با 10 دقيقه استراحت بين آن .
4- هدف از انجام اين بازي عبور دادن توپ از خط دروازه با استفاده از شوت كه با رعايت قوانين مربوط توسط دستها انجام مي شود ، مي باشد .
5- توپ را مي توان با پاسهاي مختلف ( بالاي سر ، سينه و ...) ، دريبل ، سه گام و ....... با رعايت قوانين در زمين حركت داد تا منجر به زدن گل شود ، هر گل در اين بازي يك امتياز محسوب مي شود .
 

۱- مدت بازي:

در دو زمان 30 دقيقه اي براي بزرگسالان – 25 دقيقه اي براي جوانان – 20 دقيقه اي براي نوجوانان و 15 دقيقه اي براي نونهالان مي باشد با زمان استراحت 10 دقيقه اي بين دو نيمه.

2- تعداد بازيكن:

12 نفر كه 7 نفر بازيكن اصلي مي باشند و در ميني هندبال 5 نفر اصلي مي باشند.

3- دروازه بان:

دروازه بان مي تواند در منطقه 6 متري مانور دهد و هر زمان از منطقه بيرون آيد به عنوان بازيكن زمين محسوب مي شود. هيچ بازيكني حق ندارد توپ را در منطقه 6 متري به دروازه بان پاس بدهد.

4- بازيكن زمين:

بازيكنان اجازه دارند توپ را با پاس يا دريبل به زمين حريف انتقال دهند، مشروط به اينكه مرتكب تخلف نشوند (رانينگ - دبل) هر بازيكن حق استفاده از دو تا سه گام را دارد. يك سه گام قبل از دريبل و سه گام دوم بعد از دريبل كه بايد بلافاصله توپ را پاس دهد و يا شوت بزند.

5- بازيكن ذخيره:

بازيكن ذخيره در هر لحظه و به دفعات مي تواند وارد زمين بازي شود مشروط به اينكه ابتدا بازيكن از زمين خارج شود و سپس بازيكن ذخيره وارد زمين گردد.

مختصری از اصول و روش بازی:

هند بال از دو کلمه Hand و Ball تشکیل شده و مفهوم آن اینست که بازی توسط توپ و دست نجام می شود و شباهت زیادی به دستش ده ایرانی دارد با این تفاوت که طبق مقررات و قوانین خاصی در یک محدوده زمین با زمان مشخص و تعداد بازیکن مشخص انجام می شود.
هندبال يک بازي تيمي است که اساس آن با اقتباس از بازي فوتبال پايه ريزي گرديده و نحوه ترکيب تيم و حتي تعيين فصلهاي مناسب براي مسابقات بر مبناي بازي فوتبال تنظيم شده است . در اين بازي هر تيم سعي مي‌کند توپ را با دست به دروازه تيم مقابل پرتاب کند و در عين حال از دروازه خود در مقابل حملات تيم مقابل دفاع نمايد . هر تيم داراي 10 بازيکن و دو دروازه بان است که در داخل زمين فقط 6 بازيکن و يک دروازه بان بازي مي‌کنند . بازيکنان از تکنيکهاي مختلف در جهت پاس دادن توپ به يکديگر و شوت کردن آن و يا انجام انواع حمله و ضد حمله استفاده مي‌کنند و با سد نمودن راه بازيکنان تيم مقابل ، مانع موفقيت آن تيم مي‌گردند. بازي هندبال در فضاي باز توسط دو تيم که هر تيم از 11 بازيکن تشکيل شده است ، انجام مي‌گيرد .
با توجه به استقبال جوانان از اين رشته ورزشي ، پيش بيني حداقل 1000 نفر تماشاچي در سالنهاي هندبال توصيه مي‌شود . تماشاچيان در اين سالنها در دو سمت طولي سالن استقرار مي‌يابند و حداقل فاصله آنها از خطوط اطراف زمين بايد 2 متر در نظر گرفته شود .

تجهيزات مورد نياز :
-
توپ :
توپ هندبال کره‌اي شکل و يک رنگ بوده و از جنس چرم طبيعي و يا مصنوعي است . سطح توپ نبايد برق و ليز باشد . محيط توپ براي مردان 58 الي 60 سانتيمتر و وزن آن 425 الي 475 گرم مي‌باشد . در بازيهاي زنان محيط توپ 54 الي 56 سانتيمتر و وزن آن 325 الي 400 گرم است.

 

خلاصه اي از مقررات و قوانين بازي هندبال

 

1- مدت بازي:

در دو زمان 30 دقيقه اي براي بزرگسالان – 25 دقيقه اي براي جوانان – 20 دقيقه اي براي نوجوانان و 15 دقيقه اي براي نونهالان مي باشد با زمان استراحت 10 دقيقه اي بين دو نيمه.

2- تعداد بازيكن:

12 نفر كه 7 نفر بازيكن اصلي مي باشند و در ميني هندبال 5 نفر اصلي مي باشند.

3- دروازه بان:

دروازه بان مي تواند در منطقه 6 متري مانور دهد و هر زمان از منطقه بيرون آيد به عنوان بازيكن زمين محسوب مي شود. هيچ بازيكني حق ندارد توپ را در منطقه 6 متري به دروازه بان پاس بدهد.

4- بازيكن زمين:

بازيكنان اجازه دارند توپ را با پاس يا دريبل به زمين حريف انتقال دهند، مشروط به اينكه مرتكب تخلف نشوند (رانينگ - دبل) هر بازيكن حق استفاده از دو تا سه گام را دارد. يك سه گام قبل از دريبل و سه گام دوم بعد از دريبل كه بايد بلافاصله توپ را پاس دهد و يا شوت بزند.

5- بازيكن ذخيره:

بازيكن ذخيره در هر لحظه و به دفعات مي تواند وارد زمين بازي شود مشروط به اينكه ابتدا بازيكن از زمين خارج شود و سپس بازيكن ذخيره وارد زمين گردد.

6- ديگر مقررات:

- چنانچه بازيكن مدافع يك موقعيت مسلم گل را از مهاجم بگيرد، پرتاب پنالتي ( 7متر ) براي تيم مهاجم گرفته خواهد شد و تمام بازيكنان به جز دروازه بان و زننده پنالتي بايد پشت خط 9 متر قرار گيرند.

- هر بازيكن براي مدت 3 ثانيه مي تواند توپ را در اختيار داشته باشد (بدون فعاليت) همچنين در زمان پرتابها (اوت/ پنالتي / 9 متر و ... ) قبل از اتمام 3 ثانيه بايد پاس دهد و يا شوت بزند.

چنانچه يك بازيكن به دفعات مرتكب خطا شود كه خطاها حالت پيشرونده داشته باشد، ابتدا تذكر و بعد كارت زرد، سپس 2 دقيقه اخراج از بازي به همراه خواهد داشت، و تيم بايد با يك بازيكن كمتر براي مدت 2 دقيقه به بازي ادامه دهد و چنانچه يك بازيكن 3 بار اخراج 2 دقيقه اي بگيرد كارت قرمز دريافت داشته (ديسكاليفه) و ديگر نمي تواند در اين مسابقه بازي كند، و بعد از سپري شدن 2 دقيقه بازيكن ديگري جايگزين او خواهد شد. چنانچه قبل از اتمام 2 دقيقه، نيمه اول تمام شود، ادامه آن بعد از شروع بازي در نيمه دوم خواهد بود.

- در تمام پرتاپ خطاها و اوت بازيكن مدافع بايد 3 متر با صاحب توپ فاصله داشته باشد و اگر رعايت نكرد ابتدا تذكر سپس كارت زرد به بازيكن خاطي تعلق مي گيرد و براي هر تيم مدافع فقط يك بار تذكر داده مي شود.

- به هر بازيكن يك كارت و به هر تيم سه كارت زرد تعلق مي گيرد و بعد از آن اخراج 2 دقيقه اي براي بازيكن به همراه خواهد داشت.

- توپي گل به حساب مي آيد كه تمام توپ از خط دروازه عبور كرده باشد. چنانچه بعد از سوت داور، توپ از خط دروازه عبور نمايد گل محسوب نخواهد شد.

- به تيم برنده 2 امتياز، بازنده 1 امتياز و تيم غايب صفر امتياز تعلق مي گيرد.
- هر گاه در مسابقه اي احتياج به تيم برنده باشد در صورت تساوي بعد از يك استراحت 5 دقيقه اي 2 زمان 5 دقيقه اي بدون استراحت به زمان بازي اضافه مي شود.
- چنانچه بازيكني بعد از اعلام داور در در يافت توپ توسط تيم مهاجم تأخير ايجاد كند به بازيكن خاطي اخراج 2 دقيقه اي تعلق مي گيرد.

 - براي پرتاپ اوت، بازيكن بايد يك پايش را روي خط طولي و پاي ديگر را بيرون قرار دهد و بازيكن مدافع حداقل 3 متر با صاحب توپ فاصله داشته باشد.

- بازيكني كه پرتاپي را انجام مي دهد بعد از قرار گرفتن در محل تخلف نمي تواند توپ را به زمين بزند و دوباره بگيرد و يا به ديگري واگذار نمايد تا او پرتاپ را انجام بدهم، بلكه هر بازيكني كه در محل خطا قرار گيرد بايد ظرف 3 ثانيه توپ را به جريان بياندازد.

- اگر بازيكني براي به دست آوردن موقعيت بهتر از منطقه 6 متر عبور نمايد مرتكب تخلف شده و جريمه آن يك پرتاپ آزاد خواهد بود و اگر بازيكن مدافع براي كسب موقعيت بهتر در جلوي مهاجم صاحب توپ از منطقه عبور نمايد يك پرتاپ 7 متر به تيم مهاجم داده مي شود.

 

گزارش تخلف
بعدی